AKTUELT: Hvorfor klær produsert i Afrika?
Visste du at Afrika er en av de største bomullseksportørene i verden? Og visste du at når vi finner bomullsklær i butikkene, er muligheten stor for at bomullen er dyrket i Afrika (eller USA) og deretter strikket til stoff og sydd til klær i Kina? Afrika er råvareleddet også i verdenshandelen med bomull. Som med andre produkter sitter de igjen med smulene av verdiskapningen.
De største eksportørene av råbomull i verden er USA (med 4,9 milliarder dollar) og Afrika (med samlet salg på 2,1 milliarder dollar). Afrika's andel av verdenshandelen med bomull har doblet seg siden 1980. Hverken USA eller Afrika har betydelig nasjonal tekstilindustri. I vår tid foregår dette hovedsakelig i land i østen som India og Kina.
(Teksten ovenfor er hentet fra Wikipedia)
Forskjellen i bomullens betydning for USA og Afrika er stor. For USA utgjør dette en liten del av all eksport. Bomullseksport utgjør derimot 35% og 40% av alle eksportinntekter for land som Benin, Burkina Faso and Chad.(Se: The Importance of Cotton in Africa av INTERNATIONAL COTTON ADVISORY COMMITTEE)
Med store eksportsubsidier fra staten, den ypperste teknologien og høyt kunnskapsnivå er bomullsdyrking veldig lønnsomt og øker i omfang i USA: "All cotton plantings for 2010 are expected to total 10.5 million acres, 15 percent above last year."
(Avsnittene ovenfor er fra: USDA: 10.5 Million Acres of Cotton in 2010)
****
Tidligere relatert nyhet: BOK: Bomull fra USA?****
I Afrika har store, verdensomspennende selskaper begynt å dominere markedet for oppkjøp fra småbøndene. New York Times skriver: På grunn av fundamentale endringer i tekstilproduksjonen som har gjort Kina og India til globale ledere, konkurrerer amerikanere, de rikeste bomullsdyrkerne i verden, direkte med afrikanerne, verdens fattigste. Og Dunavant Enterprises, basert i Memphis, kjøper fra begge, hovedsakelig til samme pris.
Utviklingen ved at globale aktører tar kontrollen over afrikansk bomullsmarked, har også positive sider. En bonde sier til New York Times: Før Dunavant kom, var det ingen som hjalp oss. Mr. Okelo, 40, har dyrket varierte avlinger på gården sin de siste tjue årene.
Bomull er avlingen som gir bøndene høyest inntekt, fortsetter Mr. Okelo og legger til: Jeg ønsker at Dunavant har enda tettere relasjon til meg.
(Teksten ovenfor er hentet fra artikkelen: Out of Africa: Cotton and Cash hos nytimes.com)
En annen stor aktør i bomullsmarkedet i Afrika er Singapore-baserte Olam: "Olam is one of the worlds largest cotton companies, with a strong presence in most producing and consuming countries. We have a global supply network of over 100,000 farmers, ginners and suppliers and an established and diversified customer base across all markets."
"Olam has a dominant presence in Africa, with ginning operations in Zimbabwe, Cote dIvoire, Zambia, Uganda, Tanzania, Mozambique and Nigeria."
"We are suppliers to the manufacturers of many of the world's internationally recognised brands, offering them reliability, consistency, trust, traceability and other value added services. This unique "total solutions" that we provide to our customers has earned us a global reputation as the "Brand behind the Brands".
(Utdrag fra hjemmesiden: www.olamonline.com)
Kina har opprettet tette, direkte forbindelser i de afrikanske landene. I boka China into Africa: Trade, Aid, and Influence fra 2008 står det: "Kina tilbyr et ferdig marked for Afrikas tømmer, bomull, sukker og andre landbruksprodukter. Denne nye symbiosen mellom Afrika og Kina kan bli den nye given for Afrika - det fattigste og mest problemfylte kontinentet."
Boka peker også på faresignaler: "Kina er stolt av ikke å blande seg inn i indre anliggender og ønsker hovedsakelig Afrikas ressurser". ... "Kina forsøker ikke å endre eller forbedre samfunnet der det har fått en viktig, om ikke dominerende, kommersiell innflytelse. Kina ekstraherer og utnytter samtidig som det ønsker venner."
(Korte utdrag fra boka China into Africa: Trade, Aid, and Influence)
På nettstedet "Atlas for Regional Integration in West Afrika" står det: Siden slutten av 1980-årene, har Kina blitt avhengig av amerikansk bomull. Kina importerer mellom 40% og 60% av sitt årlige behov fra USA og mer enn 75% samlet fra USA, Sentral-Asia, Vest-Afrika og Australia.
Vest-Afrika hadde en ubetydelig rolle i 1994. Bare 2,2% av kinesisk bomullsimport kom fra Vest-Afrika. Men siden 2002 har mellom 15 og 20% av kinesisk bomullsimport kommet fra vestafrikanske land.
En annet forhold er knyttet til konkurranse for den afrikanske tekstilsektoren fra kinesisk tekstileksport. Kinesisk eksport har hemmet industri i Lesotho, Swaziland, Ghana, Uganda, Kenya, Sør-Afrika og Marokko. Etter at flommen av kinesisk tekstilimport startet i 2003, mistet Sør-Afrika 55.000 jobber i denne industrien før 2005 var omme.
(Teksten ovenfor er hentet fra nettstedet: Atlas for Regional Integration in West Afrika)
"Bomull og bomulls-tekstilindustri står sentralt i økonomisk vekst for både industrialiserte land og utviklingsland og bidrar til utvikling som er bærekraftig og sosialt ansvarlig. Bomull er råmaterialet for velstand, industrialisering og utvikling. Det er en veldig viktig kontantgivende avling som gir inntekter for alt fra utdanning, helse og bolig til transport og tjener ofte som en katalysator for industrialisering og økende sosial velstand."
"Afrikansk bomull blir produsert uten subsidier innenfor agronomiske systemer som minimerer bruk av tilførte materialer, vannforbruk og miljøbelastning."
(Avsnittene ovenfor er fra: The Importance of Cotton in Africa av INTERNATIONAL COTTON ADVISORY COMMITTEE)
I Vest og Øst-Afrika blir bomull dyrket i det halvfuktige savanneområdet på grensen mellom det subtropiske og tropiske beltet. Lenger sør er klimaet for fuktig. Bomull er aldri, eller nesten aldri, den eneste avlingen som blir dyrket på en gård selv om det er aktiviteten som står i sentrum. Salg av bomullen gir inntekter som gjør det mulig å kjøpe dyr og materialer for andre avlinger.
(Se den interessante: Regional Atlas on West Africa. Trykk på Cotton i innholdsfortegnelsen)
"Mr. Thembo er ikke sikker på hvordan bomullsprisene blir fastsatt, men han vet at han har like mye kontroll over dem som over regnet. Han er lei seg for sin plass i livet, men retter ingen pekefinger. Alt han kan gjøre, mener han, er å hyppe videre."
"Det er ikke lett", sier han i en pause. "Hvis alt går bra, hvis jeg får den beste avlingen jeg noen sinne har fått, klarer jeg meg såvidt".
(Avsnittene ovenfor er fra: Africans' Burden: West's Farm Subsidies)
"Bomullsavlinger er halvert de siste fem årene. Afrikanske bønder skylder på uvanlig vær og amerikanske subsidier til egne bønder. Bomull er følsom for tørke. Etter at den er plantet, visner den raskt uten regn".
"Vi har lagt merke til at regnet nå kommer seinere, seint i juni istedenfor mai, sier Nouhoum Traore, teknisk rådgiver i Mali. Hver gang dette skjer, mister vi mye bomull".
(Se: African agriculture suffers from erratic climate)
****
Cotton Child ønsker å vekke oppmerksomheten omkring klær produsert i Afrika. Når du også velger slike klær, blir en stor andel av verdiskapningen værende i Afrika. Og kvaliteten er på høyde med andre produksjonssteder.Se bilder fra produksjonsstedet i Tanzania der en del av varene hos oss kommer fra.
(Oppdatert 29.04.2010. Opprinnelig skrevet 29.04.2010)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.