NY BOK: Drepende kledelig, av Niels Christian Geelmuyden

Framstilling og bruk av klær er kilde til enorme miljø- og helseproblemer. Den nye boka med undertittelen "Sannheten om klærne dine" dokumenterer dette. Boka viser utviklingen, kompleksiteten og fragmenteringen i klesmarkedet.

Problemområdet er grundig researchet med mange referanser og henvisninger. Blant annet får vi ny kunnskap om immunforsvarets reaksjoner på mikroplast. Ny forskning viser at dette, i tillegg til elektrostatisk ladning i syntetiske klær, kan ha negativ innvirkning på helse og forplantning.

En stor del av boka handler om de ulike fibertypene. En av de mest brukte fibertypene, polyester, blir grundig omtalt.

Boka inneholder mye god informasjon, men en del nyanser har det ikke blitt plass til. For eksempel er polyester nødvendig i sytråd. Noen bruker bomull spunnet rundt, slik som produsentene til Cotton Child gjør. Uten polyester vil sytråden ryke lett og sømmer gå opp. Her er vi inne på en av de mange avveiningene i klesproduksjon. Til forfatterens forsvar er det få kjeder eller produsenter som oppgir hva sømmene inneholder. Heller ikke et par prosent syntetiske fibre, for eksempel elastan, er de pålagt å oppgi.

Anbefalingene i boka går på å kreve lang holdbarhet for klær samtidig som man skal velge naturfibre og unngå kunststoff. Alle klestyper blir for det meste behandlet likt. Beskrivelsen skiller litt lite mellom undertøy eller yttertøy. Heller ikke blir det skilt på bruksområder som finklær, sportstøy, hjemmeklær eller nattøy. Anbefalingene i boka er derfor mest rettet mot finere ytterplagg. En anbefaling er dog: "Det er lurere å velge klær av naturlige fibre, særlig til barn og babyer. Spesielt lurt er det å velge økologiske klær av bomull, lin eller ull. Særlig viktig er det å velge slike fibre til undertøy [...]."

Alt i alt er boka spennende og leseverdig. Niels Christian Geelmuyden skriver friskt og engasjerende som vanlig. Se boka hos Flux forlag.

Nyhetsbilde




(Oppdatert 23.09.2024. Opprinnelig skrevet 23.09.2024)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.