AKTUELT: Miljømerker er innviklede
Miljø- og økologimerker som GOTS (Global Organic Textile Standard) kan gjøre det vanskeligere, ikke enklere å sammenligne produkter for vanlige forbrukere. Nedenfor forklarer vi hvorfor. Hos Cotton Child får du derimot rask og enkel oversikt over innhold. Alle varene inneholder 100% økologisk bomull dersom ikke noe annet er oppgitt i produktnavnet.
Eksempler på varer hos Cotton Child er:
* Dynetrekk (Poplin) Naturhvit: Vevd stoff i poplin-kvalitet av 100% økologisk bomull.
* Sokker (Naturgummi på leggen) Naturhvit. Sokker av 100% økologisk bomull med elastiske tråder av naturgummi på leggen.
* Sokker (2% elastan) Blå/naturhvite striper: Stoff av 98% økologisk bomull og 2% elastiske fibre.
I tillegg til at andelen av kunstige fibre står i produktnavnet, har produktsidene på web utdypende informasjon.
GOTS-merket burde gi like enkel oversikt, men slik er det ikke. Forbrukere ser ikke ut til å være klar over at GOTS har to grader av sertifisering. Logoen er den samme. Forskjellen er tekstene "Organic" og "Made with organic materials". Den første teksten har de strengeste kriteria, og økologiske bomullsvarer må minimum inneholde 95% økologiske fibre og maksimum 5% (elastiske) kunststoff. Med den siste teksten kan varene inneholde noe helt annet.
Derfor bruker flere norske merkevarer GOTS-sertifiseringen med tilleggsteksten "Made with organic materials". Deres sokker og strømpebukser kan ha 25% syntetiske fibre og andre av deres varer 10%. Dersom de syntetiske fibrene er resirkulert, pre- eller post-forbruker, kan det syntetiske innholdet være 30% i alle økologiske varer. Det kan være polyester, polyamide, polypropylene, elastomultiester(elasterell-p) og polyurethane (elastane). Merkevarene er fremdeles markedsført som økologiske, og kunden må lete opp informasjon for å få vite eksakt innhold.
Fibertilsetinger har ikke bare konsekvens for produktegenskaper, men også for utslipp av mikroplast fra vaskevann og ved slitasje, for hudvennlighet og ikke minst pris. Kunstfibre er rimeligere enn økologisk bomull. Så hvis kunder sammenligner to GOTS-sertifiserte varer uten å undersøke hva de inneholder, kan de sammenligne "epler og pærer".
Noen kjeder blander økologisk med konvensjonell bomull og markedsfører det som økologisk, dog ikke sertifisert. Da blir det enda vanskeligere å sammenligne for forbrukerne.
Den generelle forskriften om tekstilmerking gir dessuten flere unntak. Den sier at elastisk garn anvendt i skaftet, og garn anvendt i forsterkninger i hæl og tå ikke skal tas i betraktning ved bestemmelse av fibersammensetning. Derfor er det vanskelig for forbrukeren å vite hva de egentlig kjøper, særlig for sokker og strømpebukser.
Hos Cotton Child er det enklere. Her får du informasjon om eksakt innhold.
(Oppdatert 21.09.2020. Opprinnelig skrevet 21.09.2020)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.