AKTUELT: Binde karbon i jordsmonn og cellulose
Bomull inneholder karbon på samme måte som trær. Planter tar opp karbondioksid fra lufta og gjør det om til oksygengass og karbonholdige molekyler. Da blir karbon bundet og går ikke ut i atmosfæren igjen.
Skogen er undervurdert i klimaavtalene, skrev NRK i desember 2017. Det er 40 prosent mer karbon lagret i verdens skoger enn i alle kjente beholdninger av fossilt brensel. Dette er nesten fem ganger mer enn det atmosfæren kan tåle uten å gå over det berømte togradersmålet, ifølge NRK.
Karbonsluk blir definert som reservoarer av karbon som kan øke i størrelse, og dermed ta opp CO2 som ellers ville havnet i atmosfæren. Havet er jordas største karbonsluk, og tar opp rundt en tredel av karbonet som slippes ut fra fossile brensler. Karbon lagres også i jordsmonn og skoger. I Kyoto-avtalen fra 1997 ble det slått fast at en økende biomasse vil utgjøre et karbonsluk, og slik karbonbinding ble en del av klimagassregnskapet. I 2010 anslo FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) at skogens totale biomasse inneholdt 289 gigatonn karbon, ned fra 299 i 1990. 292 gigatonn lå lagret i jordsmonn, og 67 i døde planterester. Til sammen utgjorde det tre ganger karboninnholdet i atmosfæren.
Teksten ovenfor er utdrag fra: https://www.nrk.no/urix/xl/disse-traerne-kan-fange-opp-mer-enn-bilen-din-slipper-ut-1.13778059
90% cellulose i bomull
Cellulose er en organisk forbindelse med formelen (C6H10O5)n. Slike molekyler danner en kjede av flere hundre til tusener av enheter. Cellulose er en viktig strukturell komponent i celleveggen til grønne planter. Det er den mest rikelige organiske polymeren på jorda. Bomullsfiber inneholder 90% cellulose og trestammer 40–50%.
Les mer på wikipedia: Cellulose
Trær er viktige for å binde CO2
Trær er vårt viktigste våpen i kampen mot klimaendringer, sier økologen Thomas Crowther. Ved å plante tusen milliarder trær de neste årene, kan man nøytralisere alle menneskeskapte CO₂-utslipp for de neste ti årene. Ifølge Crowthers oversikt er det rundt 3000 milliarder trær i verden, som til sammen holder rundt 400 gigatonn CO₂ fanget. Forskerne ved The Crowther Lab har kombinert satellittdata og undersøkelser på bakken for å komme frem til at det i dag er 3000 milliarder trær. Det er over sju ganger så mye som tidligere anslag fra romfartsorganisasjonen Nasa.
Les hele artikkelen hos NRK: Ny rapport: Treplanting i stor skala kan ta bort ti års CO₂-utslipp
I et innlegg for American Association for the Advancement of Science sier Thomas Crowther at de levende delene på planeten gjør den unik i forhold til andre planeter i solsystemet, og de driver alle aspektene ved biokjemisk syklus. Det er essensielt at vi tar med disse levende prosessene i vår forståelse av nåværende og framtidige biokjemiske sykluser for å forstå og forutsi klimaendringer.
Les om konferansen: Understanding Carbon Cycle Feedbacks to Predict Climate Change
****
Naturlige virkemidler er antagelig de mest undervurderte tiltakene mot global oppvarming. Planting av trær, utbre økologisk jordsmonn og benytte naturlige tekstilprodukter vil binde CO2-molekyler fra atmosfæren.
(Oppdatert 11.03.2019. Opprinnelig skrevet 11.03.2019)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.