NORSK UNDERSØKELSE: Sammenheng mellom ftalater og barneastma

Eksponering mot ftalater, som brukes som mykgjørere i et stort antall forbrukerprodukter, kan skje via fordøyelsen, innånding og hudkontakt, skriver Environmental Health Perspectives.

Barn er særlig utsatt for negativ helseeffekt fra miljøpåvirkning. De er fremdeles under utvikling i nervesystem, immunforsvar og luftveier, og de kan få i seg ekstra høye doser på grunn av hyppigere kontakt med ftalatat-rike overflater som plastikk-leker og vinylgulv så vel som husstøv som samler opp ftalater (og andre kjemikalier). Forskere rapporterer nå om en sammenheng mellom eksponering mot ftalater og astma og andre allergiske sykdommer i et utvalg av norske 10-åringer.

Les omtale av undersøkelsen hos Environmental Health Perspectives: Phthalates and Childhood Asthma: Revealing an Association through Urinary Biomarkers.

****

Ftalater finnes som mykgjørere i en rekke PVC-produkter slik artikkelen viser til. Den nevner derimot ikke et vanlig bruksområdene for PVC med ftalater som er trykk på t-skjorter. Det har kommet plastisol-farger som kaller seg ftalat-fri på markedet, men det er ikke klart om disse er helt uten ftalater eller kun uten forbindelsene som har blitt forbudt i produkter beregnet for barn.

Se blogginnlegg om tekstiltrykk med plastisol som også viser den konvensjonelle bransjens holdning og syn på problemet.

****

Ingen av trykkene på t-skjorter fra Cotton Child inneholder PVC og ftalater.




(Oppdatert 27.02.2013. Opprinnelig skrevet 27.02.2013)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.