PÅ NETTET: Miljøkjemi av professor Kjell Aas
Den pensjonerte, men fremdeles aktive professoren i barnemedisin Kjell Aas er i ferd med å bygge opp et nettsted om miljøkjemi. Han sier til bladet Astma Allergi (6/2012): «Utviklingen [innen] miljøkjemi er slik at det må spres kunnskap slik at vi kan forebygge skader på mennesker og miljø». Den ordinære informasjonsflyten i norsk helsevesen er han kritisk til.
Utfordringen med å kontrollere og begrense industrielle kjemikalier i miljøet er aktuell for alle. Noen mennesker med kjemisk miljøintoleranse er allikevel særlig utsatt. De er en forsømt gruppe ifølge professoren.
Det er skremmende høy livstidsrisiko for enkelte sykdomsgrupper i vestlige land. Mange av årsakene er fremdeles ikke fullstendig avdekket. Flere indikasjoner (og forskningsresultater) leder derimot mot kjemikalier i miljøet.
Vår menneskelige organisme er bygget opp av kjemi. Hundre tusener av ulike kjemiske stoffer er aktive inne i oss. De virker i innbyrdes med- og motbør og under stadige påvirkninger utenfra. Vanligvis er kjemien i balanse, og da er vi friske og opplagte. Kommer deler av denne kjemien i ubalansen, blir vi mer eller mindre syke. Det aller meste i oss fortsetter allikevel å fungere som det skal, fabelaktig nok. (Kort utdrag fra: www.inneklima.com/index.asp?document=720).
Hver dag eksponeres vi for tusener av fremmede kjemiske forbindelser. De kommer inn i oss, ikke bare gjennom mat og drikke, men også gjennom det vi puster inn og gjennom huden. Hvert døgn bruker vi mye mer luft enn mat og drikke i vektenheter. Inneluften er viktigst – vi er mest inne. (Utdrag fra: www.inneklima.com/index.asp?context=&document=693).
Mat blir renset bedre enn luft i kroppen. Alt innhold i mat og drikke må gjennom fordøyelsessystemet vårt. Det fjerner giftige stoffer på mye bedre måte enn luftveiene. Blodet som kommer fra magen og tarmene, passerer gjennom leveren. Skadelige stoffer blir som regel brutt ned til mindre skadelige stoffer og fjernet med urin og avføring. (Utdrag fra: allergiviten.no/index.asp?G=1686&ID=10402).
«Huden kan også slippe gjennom mange kjemiske stoffer og allergener som kommer på den». (www.inneklima.com/index.asp?context=&document=714).
Professoren er noe kritisk til informasjon fra offentlige myndigheter. For eksempel skriver han: «Mattilsynet hevder at norsk mat er trygg. Det er nok riktig for de aller fleste, men dessverre ikke for alle.» ... «Det er særlig matmerking og varedeklarasjon som svikter.» (allergiviten.no/index.asp?G=1686&ID=10402).
Professor Kjell Aas legger vekt på at informasjon må ha vitenskapelig grunnlag. Men hvorfor vet vi så lite om kjemikaliers påvirkning på kroppen? Hvorfor blir det ikke forsket mer? Han skriver at årsakene er at det finnes få forskere med forutsetning for så krevende temaer, det er mangel på langsiktig finansiering, pasientgrunnlag er usikkert, metoder og utstyr mangler, og etiske regler setter grenser for eksponeringsforsøk og dyreforsøk. (www.inneklima.com/index.asp?document=723).
Innholdsfortegnelse for det nye nettstedet Miljøkjemi: www.inneklima.com/index.asp?document=718.
Gratis bok: Aas, K (2011): Miljøhemming, en skjult funksjonshemming. Kolofon forlag: www.inneklima.com/pdf/miljohemming_2011.pdf.
Kjell Aas henviser til folderen Barns kjemiske hverdag fra SFT. Den sier «Følg merkingen på produkter og kjøp helst miljømerkede varer.» www.klif.no/publikasjoner/kjemikalier/2202/ta2202.pdf.
****
Relatert hos cottonchild.no: MEDIA: Vårt kjemiske samfunn.****
Cotton Child bidrar slik at du kan begrense kjemikalier fra klær og tekstiler på huden og i inneluft. Økologiske, kjemikaliefri tekstiler koster ikke så mye mer enn andre konvensjonelle varer der merking og informasjon kanskje også er mangelfull.
Selv om vi ikke må bli over-engstelige når det gjelder kjemikalier, er en god rettesnor å være "føre var" og velge det trygge når man har mulighet.
Velkommen til å handle hos Cotton Child når det passer og du har behov.
(Oppdatert 24.01.2013. Opprinnelig skrevet 24.01.2013)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.