AKTUELT: Genuin økologi
De fleste vil nok være enige i at hensikten med økologiske produkter er å få så rene og sunne varer som mulig med en minimal miljøbelastning. Men det er ikke lenger selvsagt. Hva med enzym- og silikonvasket, økologisk bomull?
GOTS (Global Organic Textile Standard) tillater enzym- og silikonbehandling. Denne standarden har tatt et skritt tilbake fra de tradisjonelle økologimerkene. GOTS er mer som miljømerkene som forsøker å bli anerkjente i massemarkedet.
Silikonvask blir ansett som en positiv produktegenskap i mange konvensjonelle varer. Se denne bloggen. Denne vaskemetoden gjør bomullen ekstra myk og gir et godt "grep".
Silikonvask er derimot basert på et organisk løsemiddel. I konsentrert form kan det føre til helseskade ved innånding og/eller hudkontakt. Se veiledning for billakkeringsbransjen.
Enzym-vask blir som regel brukt for å gjøre jeans myke etter "stone-wash". En bieffekt av enzym-vask er at bomullen blir mindre slitesterk.
Det mest betenkelige med industrielle enzymer er at de blir framstilt med genmodifiserte mikroorganismer (bakterier).
For Cotton Child har silikon- og enzym-vask blitt et aktuelt tema. En av våre viktigste produsenter har begynt med dette som standard. Det har vi besluttet å si nei takk til. Cotton Child vil fortsette å sette krav om at de økologiske bomullsvarene skal være uten kjemisk behandling.
Den viktigste årsaken er at vi tror kundene forventer helt rene, naturlige produkter når de velger økologisk. Dessuten kan små rester av slike stoffer virke negativt på ømfintlig hud. Selv rester av vaskemidler kan ha negativ effekt ved eksem. Se Residual washing detergent in cotton clothes: a factor of winter deterioration of dry skin in atopic dermatitis.
Økologisk bomull er naturlig mykt. Det er ikke nødvendig å behandle den for å øke mykhet. Dersom bomullen blir stivere etter mye bruk, anbefaler vi å bløtlegge i avkalker som består av naturlige ingredienser.
Tradisjonelle økologimerker som IVN, EKO og Naturland godkjenner ikke silikon- eller enzym-vask.
Lignende problemstillinger er også aktuelle for matvarer. Magasinet "Ren Mat" skrev i nr 2-2011 om "Ny allianse for genuin økologi." Åtte europeiske organisasjoner har dannet "Den Ledende Økologiske Allianse". Lars Nellmer hos svenske Krav sier: "[De offentlige] reglene er et godt utgangspunkt, men det er en betydelig avstand mellom dette og det som er genuint økologisk i sin dypeste forstand. Vi føler det er vårt ansvar å ligge i forkant av lovgivningen for å stimulere en utvikling i riktig retning og bidra til å utdype publikums forståelse av økologi." De åtte organisasjonene i alliansen er Bio Austria (Østerike), Bioforum (Belgia), CAAE (Spania), Debio (Norge), ICEA (Italia), Krav (Sverige), Naturland (Tyskland) og Soil Association (UK). Se hjemmesiden til oikos.
(Oppdatert 26.05.2011. Opprinnelig skrevet 26.05.2011)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.