MEDIA: Branner på tekstilfabrikker
142 arbeidere har omkommet og mer enn 500 er skadet i tre fabrikkulykker i Bangladesh de siste dagene i februar. Brannen i Chittagong er den alvorligste i Bangladesh's industrielle historie. Alle ulykkene har skjedd på grunn av manglende sikkerhet på fabrikkene, skriver The Daily Star i Bangladesh, 28.02.06.
Brannen ved KTS Textile Industries i Chittagong har likhetstrekk med Triangle Shirtwaist Company-brannen i New York City i 1911. Denen brannen var den største fabrikkulykken siden industrialiseringen begynte i USA. Brannen tok livet av 146 arbeidere.
Ved Triangle som i Chittagong var arbeiderne hovedsakelig unge damer og jenter. Begge ulykkesstedene hadde mangelfulle nødutganger, masse brennbart stoff og hoveddører som ble holdt låst, blant annet for å stenge uønskede fagforeningsfolk ute.
Både i Chittagong og Triangle hoppet jenter ut av vinduene uten mulighet for å overleve. En New York World-reporter beskrev den grufulle Triangel-scenen. "Plutselig kom noe som så ut som en ball av mørkt stoff ut fra et vindu i åttende etasje ... så kom enda en stofftull fra det samme vinduet, men denne gangen åpnet vinden stoffet, og fra de 500 tilskuerne kom et redselsskrik. Vinden åpenbarte en ung dame som skjøt fart mot døden."
Triangel-brannen var den avgjørende ulykken som satte igang den første anti-sweatshop bevegelsen i USA. Den fikk hundretusener av arbeidere til å protestere og førte til en 54-timers grense for ukentlig overtid og gjennombrudd i helse og brann-reguleringer.
Har verden allikevel ikke gått framover siden tragedien blant de italienske og russiske immigrantene i New York i 1911? Har kynisk profittjag bare flyttet tragediene til den andre siden av jordkloden?
"Det er hjerteskjærende at år etter år omkommer damer og menn mens de lager klær for butikker i vårt samfunn", sier Ineke Zeldenrust i the Clean Clothes Campaign. Mens noen kjøpere har begynt å ta forholdsregler som systematisk fokuserer på forholdene i leverandørleddene, tar de aller fleste ingen konkrete steg for å forbedre den forferdelige situasjonen på arbeidsplassene hvor deres produkter blir laget."
* Les artikkelen "Omkom i voldsom fabrikkbrann" på aftenposten.no
* Les også Outrage following more Bangladesh garment worker deaths, hos Clean Clothes Campaign
* The Dayly Star: Factory safety watch in complete disarray - Only 20 inspectors for 50,000 factories
* Interaktiv presentasjon: Brannen som forandret Amerika
* Vi har skrevet avsnittene ovenfor om Triangle- og Chittagong-brannen med utgangspunkt i boka "No Logo" av Naomi Klein (2000) s. 332-333. I denne boka forteller Naomi Klein om brannen ved Kader Toy Factory i Tailand i 1993, som krevde 188 unge liv, og om Triangle-tragedien. www.nologo.org
****
Stadig flere næringsdrivende og forbrukere vil ikke lenger være del av den konvensjonelle industrien der kynisk profittjag blir satt foran helsa til forbrukerne, sikkerhet til arbeiderne og et bærekraftig miljø.
Solidarisk handel, som gir kvalitetsvarer til fornuftige priser, er fullt mulig. Hensikten med Cotton Child er å være en del av slike balanserte produksjonskjeder.
(Oppdatert 09.03.2006. Opprinnelig skrevet 25.02.2006)
Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk
Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.